Home Călătorește Eterna Roma: Ghidul Turistului

Eterna Roma: Ghidul Turistului

by Maria
Eterna Roma: Ghidul Turistului

Aceasta este cea de a doua parte din aventura mea din Italia de anul trecut. Am petrecut câteva zile frumoase de tot în Florența, iar apoi mi-am făcut drum către cea de a doua destinație – Roma. Nu am avut decât două zile la dispoziție de petrecut aici, însă am profitat la maximum de acestea!

PE DRUM


După ce am plecat din Florența, ne-am făcut drum printre străzile Toscane superbe, peisaje și multitudinea de vinării. Înainte de a pleca am încercat să găsim puncte de interes între Florența și Roma și ne-am oprit în două locații superbe (cel puțin așa credeam).

În primul rând, am găsit acest izvor termal superb, numit Saturnia. Auzisem în trecut de el, este celebru pe Instagram și am fost super încântați că s-a ivit ocazia să îl vedem cu ochii noștrii! Din nefericire pentru noi, a fost o mare, mare, dezamăgire și nu aș recomanda această locație nimănui. Murdar, aglomerat, facilități mizerabile, și ca să fie treaba treabă, mai erau și viermi roșii în apă (care, aparent nu sunt dăunătoari pentru om, dar de ce pana mea ai vrea să înoti cu viermi oricum).

În al doilea rând, am oprit la una din multele vinării Toscane și nu ne-am putut abține să nu ne bucurăm de priveliște și să face niște poze demne de Instagram.

STAT


Am stat la un hotel foarte drăguț numit Trevi Beau Boutique Hotel, chiar în inima Romei și doar la un minut de Fontana di Trevi. Camera mare, modernă, o bună conexiune la internet (pentru că, hai să fim sinceri, ne pasă și de asta!) și cu mic dejun sănătos cu servire foarte bună.

DE MÂNCAT


ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Unul dintre locurile noastre preferate pentru a lua cina în Roma a fost cel de lângă hotelul meu, numit Il Chianti. Am avut parte de servire bună și mâncare delicioasă, prețuri OK, și este, de asemenea, aproape de Fontana di Trevi – care este superbă și pe timpul nopții.

Un alt loc care merită menționat este Cucina del Teatro, un restaurant micuț și plăcut într-un ungher pe una din străzile intime, foarte italiene, pe drumul spre Vatican.

În afară de acestea experiențele nostre în ceea ce privește mâncarea au fost medii și sub medie. Înainte de a intra la Muzeele Vaticane am ciocnit cu niște Aperol Spritz peste stradă la Cafe Vaticano. Băuturile au fost OK dar la suprapreț. Am mâncat pizza la Squisito Cook chiar lângă Colosseum – au fost aproape OK. Micul dejun la Ristorante Pizzeria Navona a fost în regulă, dar probabil datorită locației chiar în centrul Piaței Navona.

Cireașa de pe tort este dedicată experienței ORIBILE pe care am avut-o la acest restaurant numit La Scuderia. Mâncare veche, servire groaznică. La un moment dat prietena mea a vrut să vorbească cu managerul și i-am spus să nu facă asta pentru că staff-ul arăta de parcă făceau toți parte din mafia italiană sau ceva de genul și păreau că vor să te ucidă cu privirea. Lăsând gluma la o parte, EVITĂ ACEST LOC. Motivul pentru care am aterizat aici a fost fiindcă toate celelalte restaurante erau full. Nu ne-am gândit să facem rezervare pentru că am presupus că vom avea de unde alege, așa cum a fost cazul în Florența.

FUN


Așa cum a fost cazul și în Florența, am fost norocoși să găsim hoteluri chiar în centrul Romei, ceea ce a făcut extrem de ușor vizitarea tuturor locurilor din Roma de pe lista noastră. Ne-am plimbat pe străzile romane romantice către aproape toate punctele de interes pe care doream să le vedem, excepție făcând Colosseumul pentru că l-am vizitat imediat după Vatican și sunt muuuult prea departe unul de altul.

ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Fontana di Trevi

Ne-am început itinerariul cu una dintre cele mai faimoase fântâne din lume – Fânâna din Trevi, în districtul Trevi al Romei. Cel mai bun moment al zilei de vizitat este dimineața, în jur de 7, atunci când nu sunt foarte mulți oameni prin preajmă. Altfel, este atât de aglomerat încât abia îți poți da seama că te afli lângă ea.

De asemenea e spectaculoasă și pe timpul nopții, dar trebuie să înoți bine printre mulțimea de oameni pentru a te apropia de ea.

Eterna Roma: Ghidul Turistului
ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Piazza di Spagna

După fântână, ne-am făcut drum alături, la Piazza di Spagna, un alt reper italian faimos. Ne-am odihnit câteva momente pe frumoasele trepte spaniole ce conduc la biserica Trinita dei Monti și ne-am bucurat de priveliștea frumoasă a Romei oferită din capul scărilor.

Eterna Roma: Ghidul Turistului
Eterna Roma: Ghidul Turistului

Panteonul din Roma

Apoi, Panteonul – Templul Zeilor, acum o biserică creștină. Acesta este unul dintre reperele din Roma de care am fost profund impresionați. O clădire impunătoare în Piazza della Rotonda, terminată de împăratul Hadrian în jurul anului 126 d.Hr. Deci foarte, foarte vechi.

Panteonul este cea mai bine conservată clădire antică romană din toată Roma și are cel mai mare dom din beton din lume.

ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Piazza Navona

Chiar lângă Panteon și în drum spre Vatican, am trecut prin Piața Navona, și am putut vedea celebra Fântână a celor Patru Fluvii.

Piața a fost construită pe locul unui stadion construit de împăratul Domițian. În timpurile antice, romanii veneau la stadion pentru a vedea jocuri și competiții sportive, și pentru a urmări spectacole cu gladiatori (doar atunci când Colosseumul era în renovare).

ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Vatican

Abia așteptam vizita la Roma pentru a vedea, într-un sfârșit, Orașul Sfânt. Și nici măcar nu sunt credincioasă. În prima zi am văzut Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină, apoi a doua zi am vizitat Bazilica Sf. Petru.

Muzeele Vaticanulul & Capela Sixtină

Am cumpărat biletele pentru Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină online de la tiquets.com, €27 de persoană. Am luat bilete skip-the-line, și au fost formidabile! Altfel, coada pentru intrare înconjura o parte considerabilă din zidul orașului și am fi petrecut jumătate de zi acolo!

Din păcate, aceste bilete ne-au sărit doar peste coada de la intrare. De acolo a început aventura. Și nu a fost una plăcută. Muzeele au fost fenomenale, ca și Capela Sixtină, dar abia ne-am putut bucura de experiență datorită faptului că ERA O GRĂMADĂ DE LUME înăuntru! Problema principală este că acolo e un singur coridor, o singură direcție de mers pe toată durata vizitei, așa că nu e ca și cum poți lua o pauză și te poți uita la ceva interesant într-un colțișor mai ferit de lume.

La un moment dat așteptam toți într-o sală mare, cot la cot, probabil mai mult de 200 de oameni, așteptând să putem traversa și să urcăm o scărișoară către următoarea sală. Mă gândeam că dacă se întâmplă vreun incendiu sau ceva pe acolo, am fi fost frigărui.

Singurul moment de răgaz a fost în Capela Sixtină unde era răcoare și am putut sta un pic jos și ne-am putut trage răsuflarea. Capela Sixtină este destul de uimitoare, cu opere de artă peste tot pe pereți și capodoperele lui Michelangelo pe tavan.

Un lucru aș spune totuși – toate picturile sunt mult mai mici în persoană decât ca în toate fotografiile pe care le-am văzut și dacă nu ești direct sub pictura pe care vrei să o vezi, este dificil de analizat de departe.

Eterna Roma: Ghidul Turistului

Bazilica Sf. Petru

Din fericire, experiența pe care am avut-o la Bazilica Sf. Petru nu a fost deloc similară cu cea de la Muzeele Vaticane & Capela Sixtină. Am avut destul timp (și spațiu) să mă bucur și de Piața Sf. Petru și de Bazilica în sine.

Am achiziționat biletul de la unul dintre furnizorii de bilete din piață. Nu-mi aduc aminte exact cât a a costat, dar probabil în jur de €20. Am întâmpinat o coadă micuță la controlul de securitate înainte de intrare și cam asta a fost tot în ceea ce privește timpul de așteptare până când am ajuns la partea cu Domul.

Bazilica este cea mai mare biserică din lume și este la fel de impunătoare în interior ca și în exterior. Highlights-urile aici au fost:

  • Baldachinul lui Bernini deaspra altarului și care se presupune că marchează locul mormântului Sf. Petru;
  • Statuia Pietà a lui Michelangelo;
  • Mormântul lui Ioan Paul al II-lea;
  • Domul (cu bilet de €4 care poate fi cumpărat înăuntru);
  • Trezoreria Sf. Petru (cu bilet de €5 care poate fi cumpărat înăuntru);
  • Grotele Vaticanului – NEAPĂRAT!

Colosseumul

Am cumpărat biletele pentru intrarea în Colosseum de la tiqets.com pentru €18, și le-am luat cu intrare rapidă și de data aceasta. Biletul include de asemenea vizita la Forumul Roman și Dealul Palatin. Din fericire am petrecut foarte puțin timp la coadă și pentru Colosseum și pentru Forumul Roman.

Colosseumul este un simbol iconic al Imperiului Roman și rămâne până astăzi cel mai mare amfiteatru din lume, fiind capabil să găzduiască în jur de 80,000 de oameni la timpul lui. Am mai fost la Colosseum înainte când eram copil, dar era în renovare și nu l-am putut vedea pe dinăuntru. Muream de nerăbdare să văd Colosseumul așa cum îl vedeau gladiatorii de odinioară (aproape)!

Eterna Roma: Ghidul Turistului

Colosseumul a fost așa cum mă așteptam, dar și cum nu mă așteptam în același timp. Interiorul e mai mic decât îmi imaginasem. Este construit în totalitate din cărămidă roșie, zona de vizionare a împăratului și a suitei sale fiind singura excepție. Podeaua arenei este din lemn. Nisipul pe care îl avem toți în minte atunci când ne imaginăm Colosseumul era adăugat pentru a împiedica alunecarea și pentru a absorbi tot sângele vărsat (minunat!). Pasajele de sub podeaua din lemn erau folosite pentru a transporta și a adăposti animale, gladiatori și orice altceva mai ucideau ei acolo.

În general, a fost destul de spectaculos și l-ar recomanda cu siguranță tuturor celor care decid să viziteze Roma!

ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

Forumul Roman

După ieșirea de la Colosseum am pornit spre faimosul Forum Roman. Biletele de la Colosseum ne-au permis intrarea și aici, și din fericire controlul de securitate a fost rapid și simplu.

Forumul Roman era inima Imperiului Roman. Găzduia câteva altare, temple și statui, clădiri guvernamentale importante, inclusiv Senatul Roman, și multe monumente dedicate conducătorilor favoriți și a altor persoane preferate ale Romei de odinioară.

Este o experiență minunată să vezi toate ruinele acelea care sunt destul de bine conservate și să-ți imaginezi cum ar fi arătat ele odată! Dar dacă ești cu adevărat interesat să afli mai exact ce sunt toate clădirile și ce rol au servit, îți sugerez să faci un pic de cercetare în prealabil și să te asiguri că le știi locația destul de bine pentru că nu prea sunt explicații istorice pe nicăieri. Fie asta, fie poți programa o vizită cu ghid.

ROME WITH ME: INSIDER GUIDE

CONCLUZIE


Per total, m-am simțit bine în Roma, minus câteva aventuri mai neplăcute ici și colo. Orașul este superb, iar monumentele îi sunt impozante și bine conservate. Mâncarea a lăsat totuși mult de dorit și ne lipsea căldura pe care am resimțit-o în Florența. Sau poate că ne-am simțit noi mult mai bine în Florența.

Eterna Roma: Ghidul Turistului

Ți-a plăcut Eterna Roma: Ghidul Turistului? Ai întrebări, comentarii sau nelămuriri? Scrie-mi mai jos sau contactează-mă, mi-ar plăcea să aud de la tine!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy