Home Călătorește Fermecatoarea Florenta: Ghidul Turistului

Fermecatoarea Florenta: Ghidul Turistului

by Maria
Fermecatoarea Florenta: Ghidul Turistului

Este ianuarie și mi-am dat seama că am amânat punerea în cuvinte a călătoriei mele în Italia în septembrie destul de mult timp. Am ezitat pentru că a fost o excursie minunată – și ca în toate călătoriile minunate s-au întâmplat multe și în consecință sunt multe de spus! Am decis să împart excursia în două articole pentru a se citi (și scrie!) mai ușor și aici ai prima parte: fermecătoarea Florenta, unde am petrecut 3 zile.

STAT


Am stat la un bed & breakfast intim numit First Class. De fapt, italienii îl numesc “guesthouse.” După cum mi-am dat seama, italienii au numeroase nume pentru numeroase tipuri de hoteluri și pensiuni.

Camera a fost destul de mare, pentru standardele italiene, iar locația, perfectă – la doar un minut de atracția principală din Florenta, Piazza del Duomo. Micul dejun a fost încă o parte pozitivă. Restaurantul de mic dejun, numit Konnubio, foarte drăguț de altfel, se află la câteva străzi pe o mică stradă italiană feerică. S-a servit un mic dejun continental cu croissante și cappuccino cât cuprinde.

DE MÂNCAT


Primul și cel mai important restaurant despre care trebuie să-ți spun este pizzeria Mister Pizza Firenze care este chiar în Piazza del Duomo. Are, fără nicio îndoială, cele mai delicioase pizze pe care le-am mâncat vreodată în viața mea! Am mâncat acolo de câteva ori cât am stat în Florenta, și nici măcar nu am stat foarte mult. Salivez numai gândindu-mă la ele. De asemenea, poți alege din multe tipuri de pizza și, de asemenea, au opțiuni fără gluten. Deci, dacă ești vreodată în zonă, acest loc este cu siguranță demn de o vizită!

Fermecatoarea Florenta: Ghidul Turistului

În prima seară, am luat cina la Fiorino D’Oro, în Piazza Della Repubblica, unde am încercat și faimoasa bistecca alla Fiorentina (friptură florentină), împreună cu tagliatelle mari cu ragout de rață, care au fost foarte bune. După cină, am mers la ”un pahar înainte de culcare“ la Caffe Concerto Paszkowski, de cealaltă parte a piaței, unde am ascultat muzică live și ne-am bucurat de cafea și de desert.

A doua seară ne-am oprit la cină la Borgo San Frediano, un restaurant foarte drăguț, cu o intimitate de genul: „ești servit de proprietarul care deține restaurantul de ani de zile și face aproape totul el însuși”. Restaurantul este situat la două străzi distanță de podul Amerigo Vespucci, dar a fost destul de greu de găsit deoarece (surpriză!) o mulțime de restaurante se numesc „Borgo”. De fapt, suntem destul de siguri că am trecut pe lângă el cel puțin o dată. Cu siguranță a meritat, totuși, mâncarea și serviciul au fost ambele grozave! Am avut atât selecțiile de prosciutto și brânzeturi ca aperitiv, salată caldă cu fasole, cartofi, trufe și ulei de trufe, cât și ravioli cu ricotta și pere, cu sos alb de iepure.

Enchanting Florence: Insider Guide

Cea de-a treia și ultima cină a fost savurată în una din pivnițele de la Cantina Barbagianni, care este un alt restaurant intim, cu vin și mâncare minunată. Am avut un aperitiv toscan cu diverse mezeluri, brânzeturi și bruschette, care a fost o plăcere a simțurilor, și spaghete cacio e pepe (brânză și piper negru) cu lime și mullet bottarga (un tip de icre de pește).

Pentru snackuri am optat pentru gelato la Santa Trinita Gelateria, chiar peste podul Santa Trinita, împreună cu o gustare delicioasă de gnocchi (pe care abia am așteptat-o!) la Caffe Duomo și o înghețată noaptea târziu la Don Nino Gelateria din Piazza del Duomo.

Acum să-ți spun și pe unde am umblat!

Enchanting Florence: Insider Guide

FUN


Poți doar să cauți „Florența” pe Google și să găsești o mulțime de lucruri de făcut! Din fericire, am avut o scurtă listă cu locuri de vizitat, și am ajuns să le facem pe acelea și chiar mai mult.

Prima zi | Piazza del Duomo & Palatul Pitti

În prima zi ne-am plimbat prin Florenta, familiarizându-ne cu orașul și respirând niște aer ”cultural.” Ne-am plimbat prin Piazza del Dumo și străzile din jur, am trecut peste Arno pe podul Santa Trinita, și ne-am oprit să vizităm superbele (și imensele!) Grădini Boboli ale Palatului Pitti.

Piazza del Duomo este absolut superbă. Și nu poți să treci cu vederea peste măreața Catedrală Santa Maria dei Fiori și pereții săi impresionanți de marmură și domul ei masiv. Am reușit să o vizităm pe-ndelete, dar nu până în cea de a treia zi în Florenta. În prima zi, am ”gustat” din Florenta cât am putut de mult. Am parcurs o suprafață destul de mare și până când am terminat, eram super epuizați. Așa că ne-am îndreptat înapoi la hotel și ne-am pregătit pentru cină.

UN TIP FOARTE IMPORTANT: Dacă vizitezi Florenta vara, să ai neapărat la tine un spray anti-țânțar! Am fost pur și simplu masacrați și ajunsesem să avem niște umflături cât casa pe brațe și picioare!

Enchanting Florence: Insider Guide

A doua zi | Turnul înclinat din Pisa

Pur și simplu nu poți vizita Florenta fără a vizita, de asemenea, Pisa și faimosul său turn. Și asta am ajuns să facem în a doua zi. Am luat trenul de la Florenta la Pisa dimineața – trenurile trec aproape la fiecare 30 de minute, și am mers la turn prin frumoasele străzi tradiționale italiene. Am mers aproximativ 25 de minute de la gară până la turnul propriu-zis.

Enchanting Florence: Insider Guide

Turnul înclinat din Pisa este situat în Piazza del Duomo din Pisa, zis și Piața Miracolelor, împreună cu Catedrala din Pisa, Baptisteria Pisa și Cimitirul Campo Santo. Trebuie să spun că, deși turnul a fost la fel de magnific cum am crezut că o să fie, cu structura complexă a coloanelor de marmură, am crezut, de asemenea, că e destul de… mic. Deși pun pariu că nu aș crede acest lucru dacă urcam cele 300 de trepte spre vârf! Nu am putut însă să și urcăm, deoarece nu mai erau bilete disponibile. Asta a fost bine, deoarece nu eram foarte entuziasmați să urcăm oricum atâta.

TIP: Dacă vrei să intri în Turnul din Pisa și să urci în vârf, cumpără bilete mult în avans!

Ca să fiu perfect sinceră, primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns în Piazza del Duomo a fost să mâncăm și să bem ceva la Cafe Pasticceria i Miracoli, care se află chiar în piață, cu vedere la Turnul din Pisa. Mâncarea a fost bună, dar datorită locației e un local foarte aglomerat (și destul de scump) așa că durează până ești servit.

Odată ce am terminat de admirat turnul, am început să facem o grămadă de poze în tot felul de poziții ciudate încercând să capturăm una din acele poze tipice din Pisa. Și nici nu eram singurii! Întreaga piață era plină de oameni care încercau sa facă ACEA POZĂ, oferind o priveliște extrem de amuzantă.

În Catedrala din Pisa poți intra pe gratis, dar dacă vrei să vizitezi fie Baptisteria fie Cimitirul, trebuie să cumperi bilet. Nu-mi amintesc cât am plătit, dar âți poți face o idee aici aici. Deși toate monumentele au fost frumoase, sincer, dintre toate trei cel mai mult m-a impresionat bătrânul Cimitir Campo Santo. Mi-au plăcut foarte mult frumoasele arcade și curtea, frescele, scrierile antice de pe ziduri și colecția foarte interesantă de sarcofage romane.

Odată ce am terminat, am luat-o înapoi cu direcția gară, asigurându-ne provizia de suveniruri interesante.

Enchanting Florence: Insider Guide

A treia zi | Catedrala Santa Maria dei Fiori & Uffizi

Am fost în sfârșit pregătiți și gata să vizităm Domul sau Catedrala Santa Maria dei Fiori în a treia și ultima zi în Florenta. Deși știam că urcarea către vârf va fi foarte obositoare, nu cred că am fost pregătiți corespunzător pentru ceea ce a urmat. Așa cum s-a dovedit însă, merită cu siguranță efortul, deoarece priveliștea de sus a fost SPECTACULARĂ.

Enchanting Florence: Insider Guide

Am cumpărat biletele de la una din companiile din piață, pentru €150 de persoană. Biletul pentru tur a inclus intrări la Baptisterie, la Catedrală (Domul și Turnul cu Clopot incluse amândouă) și Muzeul din Florenta, toate aflate în Piazza del Duomo.

Am decis să intrăm prima data la Baptisterie și la Muzeu înainte de întâlnirea cu grupul și intrarea în Catedrală. Am mers la Baptisterie mai întâi pentru că știam că vizita va fi scurtă, apoi la Muzeul din Florenta. Muzeul nu este foarte mare, așa că nu îți ia mult timp să-l parcurgi, dar are o combinație interesantă de istorie, religie și artă. Acolo afli despre istoria lui Brunelleschi, arhitectul și designerul Domului, cât și povestea amuzantă a modului în care a ajuns să fie construit Domul.

Ne-am întâlnit cu ghidul turului și ne-am îndreptat către intrarea în Catedrală. La scurt timp după am putut să intrăm, mulțumiți de faptul că nu am stat mult la coadă. Catedrala în sine este destul de austeră, cel puțin în comparație cu Catedrala din Pisa. Cea mai impresionantă parte a acesteia este Domul, care arată la fel de somptuos pe dinăuntru cum arată și din exterior. Plimbarea prin partea principală a Catedralei a fost scurtă, și înainte să ne dăm seama am început să urcăm către Dom.

Urcarea este compusă din două părți. Prima este relativ mai ușoară comparativ cu a doua, adică simți că încă mai ai puțin loc să respiri. La a doua urcare, spațiul se micșorează și îngustează cu fiecare secundă, și poți întâmpina probleme daca suferi de claustrofobie. În plus, e destul de cald pe acolo pe sus.

Prima urcare ne-a dus la Cupola. Sper că nu ți-e frică nici de înălțime, pentru că… e ceva până jos. Cupola este imensă și a fost pictată de numeroși artiști să reprezinte (în deosebit detaliu) Ultima Judecată, împreună cu alte teme desprinse din Divina Comedie a lui Dante. Cea mai intensă pictură dintre toate trebuie să fie redarea Iadului, de Zuccari. Îți rămâne mult timp în minte.

Și ultima parte a vizitei: urcarea până la vârful Domului. În principiu, sunt numai trepte, trepte, trepte până când ajungi în vârf și vezi ce priveliști inedite îți oferă Florenta de sus. Iar după ce ai terminat, încearcă să nu te gândești prea mult la faptul că trebuie să cobori aceleași 450 de trepte pe care le-ai urcat.

Ne-am petrecut cealaltă jumătate a zilei recuperându-ne și vizitând celebra Galerie Uffizi, un muzeu de artă important în care sunt expuse multe lucrări de artă de neprețuit, în principiu din perioada Renascentistă. Este la cam 10 minute de Dom. Muzeul are multe piese de artă frumoase, însă cea mai impresionantă operă de artă pe care o are trebuie să fie Primavera, de Botticelli.

CONCLUZIE


Am locuit în Italia pentru câțiva ani când am fost de vârsta adolescenței. Pe această cale am avut șansa de a vizita și câteva orașe, dar Florenta este orașul meu favorit, de departe. Mi-a plăcut absolut totul cât am stat în Florenta: de la mâncarea delicioasă și serviciile minunate, monumentele și operele de artă uimitoare, până la străzile tradiționale italiene!

Odată ce timpul nostru în Florenta a luat sfârșit, am închiriat o mașină și am condus prin peisajul deosebit al Toscanei, până la Roma! Aventura noastră acolo, în curând…

Ți-a plăcut Fermecatoarea Florenta: Ghidul Turistului? Ai întrebări, comentarii sau nelămuriri? Scrie-mi mai jos sau contactează-mă, mi-ar plăcea să aud de la tine!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy