Home Mănâncă Raspunsul meu catre Buzzfeed

Raspunsul meu catre Buzzfeed

by Maria
Raspunsul meu catre Buzzfeed

Am dat zilele trecut peste acest articol amuzant de pe Buzfeed, 11 Bullshit Things About Online Recipes (11 lucruri nasoale despre rețetele online), și nu am putut să nu empatizez, ca să zic așa, cu aproape toate punctele menționate. Dar! În spatele anumitor puncte există și un motiv pentru care anumite rețete sunt așa cum sunt. Așa că m-am gândit să fac câteva comentarii despre ele în raspunsul meu catre Buzzfeed, și să încerc să ofer un fel de obiectivitate în ceea ce privește publicarea rețetelor în online, astfel încât să nu crezi că toți oamenii de pe internet sunt duși cu capul.

1. Atunci când autorul îți spune toată povestea vieții înainte de a ajunge la rețetă.


Rețetele online unde autorul pur și simplu începe să scrie despre întreaga lui/ei viață de la naștere și până când a dat peste mâncarea respectivă, SUNT EVERVANTE ÎN DRACI. Cred că nu e om căruia să-i placă asta. Dar!

Unul dintre motivele pentru care oamenii fac asta este pentru SEO. Articolele online trebuie să conțină un anumit număr de cuvinte pentru o mai mare șansă de a apărea în rezultatele căutarilor. Lui Google nu-i plac articolele scurte, oameni buni!

Un alt motiv pentru care oamenilor online le place să vorbescă despre viața lor înainte de a scrie rețeta este datorită audienței. Unele bloguri au cititori cărora le place să afle ce a mai făcut bloggerul lor preferat. Unii sunt se află acolo doar pentru rețetă. Este important ca un blogger să-și cunoască audiența și ce vrea aceasta pentru a avea un blog de succes.

2. Atunci când scrie că rețeta va dura 20 de minute, dar știi că porcăria asta îți va mânca ore bune.


Sunt cazuri în care timpul de gătire este diferit, în funcție de tipurile diferite de cuptoare, plite și aragaze. Dar o diferență de la câteva minute până la câteva ore?!

Înteleg, într-un fel, motivul încercării de a te face să le accesezi rețeta lor vs. a altora, dar dacă îți fac rețeta și nu e ceea ce trebuie din punct de vedere al timpului, poți să pariezi că nu îți mai calc pragul vreodată!

Personal, încerc să fiu cât mai precisă posibil, pentru că știu din experiență ce pierdere de vreme, bani și ingrediente poate fi provocată de o rețetă necorespunzătoare din punct de vedere al timpului. Dacă ai un pic de experiență în ale gătitului, atunci o să ai o idee de cât timp o să ai nevoie în funcție de ce ingrediente implică și pașii impliciți. Dar dacă ești începător, atunci ești pradă ușoară!

Dacă vrei să știi cam cât timp ar trebui să-ți ia un anumit fel de mâncare, atunci caută 10 rețete la întâmplare și vezi cam care e timpul mediu de gătire.

3. Atunci când o rețetă are un rating de cinci stele dar toți în recenzii au modificat-o cum au vrut ei.


Încerc să nu pun prea mare greutate pe ratingurile unei rețete, din mai multe motive. Primul este acesta – dacă schimbi ingrediente sau adaugi alți pași, atunci nu mai este aceeași rețetă. Dacă mă apuc să gătesc o rețetă și din orice motiv încep să adaug sau să modific chestii, atunci prefer să fac o rețetă separat.

Un alt motiv este că oamenii au gusturi diferite. Doar pentru că rețeta a plăcut la un anumit număr de oameni, asta nu înseamnă că o să-mi placă și mie la fel. Prefer să citesc rețeta, să văd pașii și ingredientele și să-mi formez propria opinie despre cum ar arăta si ce gust ar avea mâncarea. A fost un lucru destul de dificil de făcut când nu prea aveam mare experiență în ale gătitului, dar încep să mă cam prind cum stă treaba.

4. Atunci când susțin că rețeta e „ușoară” dar când o deschizi are 47 de pași.


Nimeni nu vrea să intre pe o rețetă care e dificil de gătit. Pe de altă parte, depinde și ce gătești. Un tort sau o rețetă mai complicată va avea în general mai mulți pași decât o rețetă de cartofi prăjiți.

Dacă este o rețetă cu mai puțini pași decât o rețetă obișnuită de tort, cred că e OK să spui că ar fi mai ușoară.

Dar dacă este o rețetă obișnuită, de dificultate medie, și mă „păcălești” să dau click pe ea, și văd un milion de pași… măcar știu pentru data viitoare peste ce site-uri să sar…

5. Sau atunci când te atrag cu o rețetă cu puțini pași, dar fiecare pas e incredibil de complicat.


Nu prea am văzut rețete cu pași puțini dar foarte complicați, dar cu singuranță ar fi foarte enervant.

Dacă aș da peste acest gen de rețetă, și dacă rețeta ar merita făcută din diverse motive, aș încerca să o rescriu în pași mai mici și mai ușori și să văd dacă așa ar avea mai mult sens.

Dar sincer, cel mai degrabă aș sări-o și aș găsi alta mai potrivită și mai ușor de citit. Sunt un milion de rețete pe net și nu ar fi atât de dificil să găsesc una mai OK și care nu mi-ar consuma mult timp la descifrat.

6. Atunci când citești rețeta de pe telefon dar mâinile îți sunt murdare de zeamă de pui crud așa că nici nu merită osteneala.


Acest lucru poate fi o problemă atunci când nu citești întreaga rețetă de la început până la sfârșit. Întotdeauna, dar întotdeauna, citește rețeta de la cap la coadă și familiarizează-te cu ea înainte de a te gândi măcar să o faci. Așa poți evita multe surprize neplăcute.

Dă-ți seama ce ingrediente și ustensile o să-ți trebuiască, cât ți-ar lua ȚIE să faci acea mâncare, când ar trebui să prepari/tai fiecare ingredient. Îți spune lucrul ăsta în pași sau trebuie să ai ingredientele gata înainte să începi să gătești?

Anul trecut am urmat câteva cursuri de gătit online de la Rouxbe, cea mai populară școală culinară online din lume. Unul dintre primele lucruri pe care te învață este să-ți pregătești mise-en-place-ul. Pe scurt, să-ți măsori, pregătești și organizezi toate ingredientele înainte de a începe procesul de gătit propriu-zis. Acest lucru îți poate salva mult timp și te ajută să te bucuri mai mult de gătit.

În rețetele mele de pe acest blog scriu o listă cu ingrediente, iar apoi menționez întotdeauna ce trebuie să faci cu fiecare din ele și când în pași – când să le tai & când să le adaugi la mâncare. Am învățat acest lucru de la HelloFresh și rețetele lor super ușor de urmat și l-am incorporat pentru blog pentru că îmi place procesul de gătire continuu pe care îl oferă.

7. Când rețeta are nevoie de un ingredient care e disponibil numai în cantități uriașe.


Acesta este riscul meseriei de bucătar acasă, unul care este greu de evitat. Anumite ingrediente sunt fix așa – trebuie să cumperi un întreg mănunchi, kilogram, sticlă sau altceva și să ajungi să folosești o cantitate minusculă. Încerc să folosesc restul în alte mâncăruri deși de cele mai multe ori nu-mi iese.

Plănuiesc să găsesc o altă modalitate, una cu (sper) mai bune rezultate – să le congelez sau să le usuc, atunci când este cazul. Nu am făcut asta până acum, dar dacă nu este mai mult efort decât merită, poate crea cu siguranță mai puțină risipă.

8. Sau atunci când trebuie să desfaci o întreagă sticlă de vin pentru doar o lingură de vin.


Asta nu a reprezentat vreodată o problemă pentru mine, îmi place vinul, dar pot vedea cu certitudine de ce ar fi o problemă pentru cei ce nu beau.

Din fericire, majoritatea supermarketurilor oferă sticle mai mici (la jumătate) de vin, și pentru cele mai ieftine, cât și pentru cele de fițe băuturi. Așa că poți opta pentru varianta asta dacă nu vrei să dai banii degeaba pe vin.

9. Când un praf de ceva este neapărat necesar pentru rețetă, dar tu știi că nu o să mai folosești acea sticlă niciodată.


Așa cum am spus mai sus, riscul meseriei… Un lucru bun despre condimente (și diverse sosuri) este că se pot menține bine ani buni. Așa că nu mă simt chiar atât de nasol dacă e un pic mai scump. Și, cum am spus mai sus, încerc să folosesc acele ingrediente și în alte rețete. Încerc…

10. Acea mică rețetă *supriză* la final atunci când trebuie să faci încă ceva la care nu te așteptai.


Așa cum am mai zis, asta poate fi o problemă doar atunci când te apuci de gătit fără să fi citit întreaga rețetă, de la început până la sfârșit.

Fă-ți tu ție o favoare și scutește-ți timp citind întreaga rețetă! În acest fel, nu o să ai cum să rămâi surprinsă de chestii „extra.”

11. Atunci când îți dai toată silința să faci mâncarea perfectă, dar nu e nici pe jumătate atât de bună ca versiunea instant.


Motivul pentru care oamenilor în general le plac mâncărurile gata preparate este pentru că au un gust bun care nu necesită mult efort. Dar din punct de vedere al sănătății, nu este cea mai inteligentă alegere, așa cum știm toți.

Există întotdeauna riscul ca mâncarea care îți ia ore în șir să o prepari nu o să iasă atât de bună precum te aștepti. Dar dacă te bucură procesul de gătire la fel cum te bucură posibilul rezultat, nu ar trebui să fie o problemă atât de mare.

CONCLUZIE


Sper că acest articol ți-a oferit ceva obiectivitate în legătură cu felul în care sunt scrise rețetele online, cu bune și rele. Pot cu certitudine numi alte chestii mai nasoale făcute de cei care scriu rețete online pentru care nu prea există scuze. Cum ar fi:

  • listează 15 ingrediente, dar apoi când te uiți la pași doar 10 dintre ele sunt folosite.
  • nu menționează timpul necesar de gătire la un anumit pas.
  • sar peste pași întregi și te lasă în ceață cu o mâncare pe jumătate făcută și o grămadă de ingrediente deja pregătite.

Vestea bună este că toate aceste chestii enervante pot fi evitate dacă citești rețeta pe de-a-ntregul și plănuiești din timp ce ai de făcut. Încerc să-mi scriu rețetele pe blog cât mai detaliat posibil și să simplific cât de mult pot procesul de gătire, chiar și pentru cele mai dificile rețete. În special pentru că – „ce ție nu-ți place altuia nu-i face.”

Ți-a plăcut Raspunsul meu catre Buzzfeed? Ai întrebări, comentarii sau nelămuriri? Scrie-mi mai jos sau contactează-mă, mi-ar plăcea să aud de la tine!


You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy